Länkar
Här finns länkar till olika aktörer på den svenska konstscenen. Genom att klicka på en länk kommer du vidare till olika ställen där du som proffesionell konstnär kan ansöka om pengar för att finansiera ditt arbete, hitta utställningsplatser eller få tips på konstnärsorganisationer där du kan ansöka om medlemskap.
För dig som vill förstå mer om det svenska konstfältet föreslår vi att du tittar på till exempel en utställningsplats och frågar dig:
"Vem har startat den här verksamheten? Är det ett företag, en myndighet eller en förening? Har den medlemmar? Är det några som är ideellt engagerade för att driva verksamheten? Har de som arbetar här ansökt om, och kanske beviljats, ekonomiskt stöd från staten eller kommunen?"
Om du får svar på en eller flera av dessa frågor blir det enklare att förstå varför en verksamhet ser ut som den gör.
Den svenska statliga kulturpolitiken, som den ser ut idag, är ungefär femtio år gammal. Dess historia innehåller många intressanta delar, men den tar vi en annan gång - nu är det dags för konkreta tips och länkar som du kan behöva.
Medlemsorganisationer
Konstnärernas Riksorganisation
KRO bildades 1937 och är de svenska konstnärernas fackliga organisation.
En medlemstidning från Konstnärernas Riksorganisation (KRO). I den kan du läsa om konstnärers sociala, politiska och ekonomiska förutsättningar.
Konstnärscentrum är en centrumbildning som grundades av KRO 1969. Dess syfte och mål är att tillvarata konstnärernas arbetsmarknadsintressen. Konstnärscentrum kopplar ihop konstnärer med beställare av konst och erbjuder ny kunskap för yrkesverksamma konstnärer som är medlemmar.
Konsthantverkscentrum är en centrumbildning för professionella konsthantverkare och slöjdare.
Centrumbildningen som främjar arbetsmarknadsintressen och uppdrag för illustratörer, grafiska formgivare, serieskapare och animatörer.
Centrumbildningen som har till uppdrag att förmedla kunskap och stödja olika yrkesroller inom fotografi.
Folkrörelsernas Konstfrämjande
Konstfrämjandet arbetar sedan 1947 med uppdraget ”konst för alla”. Det startades av konstnärer och författare med ambitionen att konst av bra kvalitet skulle nå ut till fler människor. Idag har Konstfrämjandet arton olika distrikt över hela Sverige. Medlemmarna i Konstfrämjandet är olika föreningar och folkrörelser.
Bildkonst Sverige är en branchorganisation för arrangörer. De driver kulturpolitiska frågor så att det ska bli lättare att göra konsten tillgänglig över hela landet.
The International Association of Art Europe
IAA är ett nätverk av olika Europeiska konstnärsorganisationer.
Statliga myndigheter
Konstnärsnämnden är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. Konstnärsnämndens uppgift är att främja möjligheter för konstnärer att vidareutveckla sitt konstnärskap som till exempel genom att fördela stipendier.
Statens konstråd ger uppdrag till konstnärer att gestalta gemensamma rum, inomhus eller utomhus, i hela landet. Konstrådet köper också konst och de har en konstsamling. Andra myndigheter kan ansöka hos Statens konstråd om att få konst placerad i sina lokaler.
Kulturrådet är en myndighet som är med och förverkligar nationell kulturpolitik. Kulturrådet leds av en styrelse som utses av regeringen.
En statlig myndighet i Sverige under Kulturdepartementet. Myndigheten för Kulturanalys uppdrag är att analysera hur resultatet blir av kulturpolitiska förslag och åtgärder.
Ett statligt museum för modern och samtida konst. I samlingarna finns måleri, skulptur, fotografi och konstfilm från 1900 och framåt. Moderna Museet är organiserat som en statlig myndighet och det finns på två platser - i Stockholm och i Malmö.
Nationalmuseum är Sveriges största konstmuseum. Samlingarna består av måleri, skulptur och konsthantverk från 1500-talet fram till 1900-talet.
Sametinget är dels en folkvald församling, dels en svensk statlig myndighet. Det ska verka för en levande samisk kultur.
Konstnärsdrivna initiativ